Povijest groblja

Nema niti jednog zvaničnog podatka sa kojim bi se potvrdio datum početnog korištenja gradskog groblja u Kninu.

Smatra se da je postojeće groblje koristi od 1919. godine.

Na području grada Knin kao jedinice lokalne samouprave postoji još osam groblja. Međutim sva ta groblja osim gradskog groblja u Kninu, u odnosu na zakon o grobljima imaju status „POSEBNIH GROBLJA“ i to prvenstveno kao groblja vjerskih organizacija odnosno zajednica.

Gradskim grobljem u Kninu kao „uprava“ upravlja komunalno poduzeće  bez obzira što je isto od momenta njegovog formiranja i samo doživjelo bezbroj statusnih promjena. Iz prednjeg slijedni zaključak da je „upravljanje grobljem i obavljanje pogrebnih poslova registrirana djelatnost „Komunalno poduzeća“ iz Knina.

-          gradsko groblje locirano je 2,5 km. sjever-istočno od centra grada Knina,

-          površina groblja iznosi cca 2000 m2,

-          u groblju je evidentirano cca 1400 grobova i grobnica sa 2900 umrli osoba,

-          mada nikada nije izvršena službena podjela, gradskog  se groblje dijeli na istočni odnosno pravoslavni dio, te zapadni odnosno katolički dio.

-          u posljednje 4 godine u gradskom groblju izvršeno je 293 ukopa ili nešto više od prosječno 73 ukopa godišnje

-          grad Knin respektirajući činjenicu nedostataka prostora za gradskim grobljem donio je 31. listopada 2008 godine. „odluku o donošenju detaljnog plana uređenja gradskog groblja u Kninu“ sa kojim se na postojećoj lokaciji planira proširenje gradskog groblja na susjednim parcelama čija bi bruto površina sa postojećim grobljem iznosila 7200 m2. u okviru planiranog proširenja uz ukopana mjesta planira se izgradnja niza sadržaja neophodnih groblju kao jednom od značajnih komunalnoih objekata.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline